Het huis isoleren of zonnepanelen aanschaffen vergt een behoorlijke investering. Maar die is ook mogelijk voor mensen met minder geld. Bijvoorbeeld met hulp van een lening bij het Nationaal Energiebespaarfonds.
Joke Groen
Volgens wetenschappers is de wereld 4,6 miljard jaar oud. Laten we dat eens terugschalen naar 46 jaar. Wij als mensheid zijn hier dan vier uur. Onze industriële revolutie begon in dat geval één minuut geleden. In die ene minuut hebben we meer dan 50 procent van de wereldbossen vernietigd.
Deze vergelijking maak ik om aan te geven hoe verwoestend wij als mensen zijn en hoe weinig rekening wij houden met onze prachtige natuur. Toch wil ik nu geen doemdenker zijn, maar bovenstaande meenemen in mijn overtuiging dat het anders moet en kan.
Duurzaam
Om mij heen zie ik tal van mooie duurzaamheidsinitiatieven. Zo is in mijn dorpje Hantumhuizen mijn buurvrouw een moestuin begonnen en deelt ze uit aan de buren. Zo lekker én goedkoop!
Dat is een mooie regeling: je betaalt maandelijks voor de huur waarbij je ook aflost op de panelen
Ook is er een biologisch-dynamische boerderij in Ternaard, waar ik verse en heerlijke groenten en fruit kan kopen, en die absoluut niet duur is. De supermarkten komen met lekkere vleesvervangende producten; iedere week wordt het sortiment uitgebreid.
Elkenien Grien
Toen ik drie jaar geleden in Fryslân kwam wonen heb ik via via met een aantal zeer inspirerende mensen kennisgemaakt. Mensen die van duurzaamheid alles afweten, van kleding tot en met voedsel en wonen. Zij hebben zich verenigd in een duurzaamheidscollectief, genaamd Elkenien Grien, waar ik ook deel van uitmaak.
Wij timmeren aan de weg om mensen bewust te maken in hun energiegebruik. Zo worden er initiatieven genomen in Dokkum en omliggende gemeenten voor de collectieve aanschaf van zonnepanelen, worden er klimaatmarkten georganiseerd en doen de energieambassadeurs hun best om de mensen te interesseren voor isolatie van de woning.
Isolatie
De gemeente Noardeast-Fryslân heeft Energie Planning Advies-adviseurs (EPA-adviseurs) die gratis een duurzaamheidscheck doen in uw woning. Zo kunt u precies weten waar nog voordeel te behalen valt uit isolatiemaatregelen. Immers, hoe lager het verbruik, des te lager ook de energiekosten. Zelf heb ik dit jaar een nieuwe en veel energiezuiniger koelkast gekocht. De oude had drie vriesladen die ik amper gebruikte en u weet: koelen en verwarmen kosten de meeste energie.
Mijn dak wordt binnenkort geïsoleerd. Ik wil graag met u delen hoe ik dit als pensionada zonder spaartegoeden heb gefinancierd. Veel mensen willen wel duurzaam wonen, maar hebben er net als ik het geld niet voor.
Bij het Nationaal Energiebespaarfonds heb ik een lening aangevraagd. Er moeten een aantal papieren worden ingevuld zoals de offerte van de aannemer en natuurlijk de inkomsten- en uitgavenberekening. Binnen een aantal weken was dit geregeld en dus komt binnenkort de aannemer om het dak te isoleren. De lening betaal ik af met geld dat ik anders had besteed aan energiekosten. Geen centje pijn dus.
Stroom
Als dat klaar is, huur ik zonnepanelen. Dat is een mooie regeling: je betaalt maandelijks voor de huur waarbij je ook aflost op de panelen. Door zelf stroom op te wekken bespaar je meteen op je energierekening, waardoor je er in je portemonnee niet op achteruitgaat. Na tien jaar mag je de panelen voor een symbolisch bedrag kopen en dan gaan ze nog tien á twintig jaar mee.
Het is natuurlijk een druppeltje op de gloeiende plaat, maar ik hoop met mijn verhaal andere mensen te inspireren om zo een omslag teweeg te brengen. Want van ons gewone mensen moet het komen. Vervuilende industrieën – iedereen kent de multinationals – proberen nog steeds onze blik te vertroebelen met uitspraken over onze economie en dat die moet groeien, maar u en ik weten wel beter. De intellectuele alsook creatieve armoede van deze economische elite geeft een gebrek aan lef en bereidheid om de juiste duurzame keuzes te maken.
Maar wij kunnen het tij nog keren, voor onze kinderen en hopelijk hun kinderen.
Joke Groen woont in Hantumhuizen. Zij is energieambassadeur bij Elkenien Grien
Bron: Friesch Dagblad