Energiecoöperaties in het Noorden doen miljoenenaanvraag voor panelen op boerenschuren

Namens Groningse en Friese coöperaties heeft ECoop voor 7,5 miljoen euro aan aanvragen gedaan uit de subsidiepot voor Coöperatieve Energieopwekking (SCE). De subsidie staat sinds 1 april open en er zit in totaal 92 miljoen euro in voor duurzame energie.

ECoop is onderdeel van Stichting Buurkracht en ondersteunt sinds de oprichting begin 2016 lokale burgerinitiatieven bij het realiseren van gezamenlijke zonnedaken. ECoop fungeert daarbij als spil tussen bewoners, overheden, energiecoöperaties en dak- en soms ook landeigenaren.

De organisatie doet nu 49 aanvragen. ‘Het betreft kleinschalige energieopwekprojecten, zoals collectieve zonnedaken op schuren en agrarische gebouwen’, schrijft ECoop.

Lokaal

„Nu is het wachten op de toekenning”, stelt projectleider Klaas Bijlsma. „Zodra die er is, gaan we met alle betrokken dakeigenaren en energiecoöperaties verder aan de slag om collectieve zonnedaken te realiseren. Zodat veel mensen uit de omgeving van de zonnedaken binnenkort genieten van de opgewekte groene energie. Mochten de subsidieaanvragen worden toegekend, dan betekent dat bovendien dat de projecten voor 100 procent in eigendom komen van lokale energiecoöperaties.”

Er is nog ruimte. ECoop hoopt dat meer dakeigenaren zich melden bij de stichting. ‘Dakeigenaren uit Groningen, Friesland en Drenthe die ook een zonnedak overwegen kunnen contact opnemen via info@ecoop.nl.’

Beeld: Ellen Meinen, Tekst: Guus Daamen

Bron: veld-post.nl