Tips: snel en makkelijk stroom besparen zonder grote investeringen

De meest groene energie is geen energie. Zo simpel is het. Hoewel de stroom van Energie VanOns bekroond donkergroen is, hebben we nog liever dat je zo min mogelijk elektriciteit gebruikt. In dit artikel geven we je een aantal tips om je verbruik van stroom te verlagen. Onze oplossingen voor het besparen van stroom zijn goedkoop en soms zelfs gratis. Goed voor onze planeet én goed voor je portemonnee.

Stroom besparen tip 1: Vervang gloeilampen door ledlampen

De grootste slag die je kunt slaan op het gebied van elektriciteit is overstappen op ledverlichting. Ledlampen zijn allang niet zo duur meer als vroeger, zijn soms wel zeven keer zuiniger dan gloeilampen en gaan veel langer mee. Nieuwe armaturen kopen is niet nodig: voor vrijwel elke lamp kun je een ledlamp kopen. Koud, blauw licht? Allang niet meer. Ledlampen zijn tegenwoordig te koop in allerlei warme tinten. Wacht dus niet tot die gloeilamp of halogeenlamp eindelijk stuk gaat, maar vervang hem. Dit scheelt je zo 100 euro per jaar. Elk jaar opnieuw.

Stroom besparen tip 2: Doe het licht uit in ruimtes waar je niet bent

Als je dit al van huis uit geleerd hebt, zal het je verbazen voor hoeveel mensen dit niet vanzelfsprekend is. Altijd het licht aan hebben in de gang, op de overloop of in de keuken is zonde van de stroom en van je geld. Zelfs als je ledlampen hebt.

Stroom besparen tip 3: Gebruik de eco-standen van apparaten

Deze standen zijn er niet voor niets en maken echt verschil, terwijl je kleding en afwas nog steeds goed schoon worden. De eco-standen maken slimmer gebruik van water en werken goed op lage temperaturen. Ook als je machine geen eco-stand heeft, kun je op lage temperaturen wassen. Een was draaien op 30 graden is de helft goedkoper dan een was draaien op 60 graden. Was bovendien alleen met een volle vaatwasser en wasmachine. Het enige waar je bij de wasmachine op moet letten is het bestrijden van zeepluis. Draai daarom eens in de zoveel tijd een was op 90 graden, bijvoorbeeld met schoonmaakdoekjes. En weer 20 euro per jaar bespaard.

Stroom besparen tip 4: Laat je was als het kan buiten drogen

Nu we het toch over de was hebben. Laat de was buiten drogen als het kan. Binnen zit je immers weer met vocht, tenzij je erg goed ventileert. We snappen echt wel dat zachte handdoeken fijner zijn dan kartonnetjes. En zulke stroomslurpers zijn wasdrogers tegenwoordig nu ook niet meer. De moraal van het verhaal is simpel: als je al een wasdroger hebt, gebruik hem dan spaarzaam. Ook met deze tip bespaar je met gemak enkele tientjes per jaar.

Stroom besparen tip 5: Zet apparaten uit in plaats van stand-by

Veel apparaten gebruiken stroom als je denkt dat ze uit staan. Denk aan televisies, computers, printers, dvd-spelers, stereosets, telefoonopladers en elektrische tandenborstels. Zolang hun stekker in het stopcontact zit, staan ze stand-by en is er sprake van sluipverbruik. Je kunt ze alleen helemaal uitzetten door de stekker uit het stopcontact te halen. Een makkelijke oplossing is een stekkerblok met een aan-uitschakelaar. Hier sluit je bijvoorbeeld al je media-apparatuur op aan. ’s Avonds klik je hem aan en wanneer je naar bed gaat klik je hem weer uit. En waarom moet de wifi eigenlijk aanblijven ’s nachts? Meestal nergens voor nodig. Als je veel apparatuur hebt, kan deze tip zo 40 euro per jaar schelen.

Stroom besparen tip 6: Ontdooi bevroren eten in de koelkast

Eet je vaak uit de vriezer? Laat je eten dan ontdooien in de koelkast in plaats van op het aanrecht of in de magnetron. Je hoeft geen stroom te gebruiken en helpt je koelkast zelfs een beetje met koud blijven. Want ook hier geldt: alle kleine beetjes helpen.