Liander meldt groot aantal nieuwe knelpunten op elektriciteitsnet in Friesland

Netbeheerder Liander meldt dat er 7 nieuwe knelpunten bij zijn gekomen op het elektriciteitsnet in Friesland. In alle gevallen is geen extra netcapaciteit beschikbaar om duurzame energie terug te leveren.

Sinds 1 januari verschaft de netbeheerder een 2-wekelijkse update over de beschikbare netcapaciteit. De laatste update dateerde van eind april, toen er voor het eerst dit jaar geen nieuwe schaarstegebieden voor het opwekken van duurzame energie bij kwamen. In de afgelopen 2 weken zijn er 8 nieuwe knelpunten ontstaan op het elektriciteitsnet van Liander. De capaciteit van het stroomnet is hier (bijna) bereikt. Met uitzondering van 1 knelpunt in Zuid-Holland bevinden zich alle knelpunten in Friesland.

3 nieuw oranje schaarstegebieden voor opwek
In de nieuwe oranje gebieden is geen extra netcapaciteit beschikbaar en doet Liander onderzoek naar mogelijke oplossingen. De beperkte netcapaciteit geldt vaak voor een deel van de plaats. Onderstaand een overzicht van de nieuwe oranje schaarstegebieden; bij opwek – oftewel teruglevering van stroom – gaat het om 3 nieuwe oranje schaarstegebieden.

  • Friesland: Noordwolde (opwek), Oost-Vlieland (opwek) en Quatrebras (opwek).

5 nieuwe rode schaarstegebieden voor opwek
​Voor de volgende plaatsen doet Liander nu een nieuwe melding dat er geen extra netcapaciteit beschikbaar is en congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod tussen bedrijven en instellingen – niet mogelijk is. Klanten die extra netcapaciteit wensen, zullen hier moeten wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Op de landkaart in onderstaande video (red. de video toont enkel de schaarstegebieden voor opwek) zijn deze gebieden met de kleur rood aangeduid; het gaat om 5 nieuwe rode schaarstegebieden voor de teruglevering dan wel opwek van (zonne)stroom. Ook hier geldt dat de beperkte netcapaciteit niet geldt voor de gehele plaats, maar voor een deel ervan.

  • Friesland: Franeker (opwek), Hallum (verbruik en opwek), Heerenveen (opwek) en IJlst (opwek).
  • Zuid-Holland: Zevenhuizen (verbruik en opwek).

Bron: Solar Magazine