Deze 8 energieleveranciers leveren de groenste stroom aan het bedrijfsleven
door Hidde Middelweerd
Is de elektriciteit van Nederlandse energieleveranciers eigenlijk wel duurzaam? Dat beoordeelt de Stroomranking sinds 2014 voor de particuliere markt en sinds vorig jaar ook voor de zakelijke markt. Dit jaar scoorden 8 energiebedrijven boven de 8 en mogen zich daarmee de groenste energieleveranciers voor het bedrijfsleven noemen. Zit jouw energieleverancier ertussen?
De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE doen elk jaar onderzoek naar de duurzaamheid van Nederlandse elektriciteitsleveranciers. Het resultaat van dat onderzoek is de Stroomranking: een ranglijst van de minst tot de meest duurzame elektriciteitsleveranciers van Nederland.
Het gemiddelde cijfer (van alle Nederlandse energieleveranciers bij elkaar) blijft dit jaar steken op een 5,7. Een héle lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen het gemiddelde eindcijfer op 5,6 uitkwam. Desondanks is het een teleurstellende uitkomst, stelt het onderzoek: ‘De transitie naar een duurzame energievoorziening gaat in een slakkentempo, dat niet in verhouding staat met wat er nodig is.’
De transitie naar een duurzame energievoorziening gaat in een slakkentempo, dat niet in verhouding staat met wat er nodig is
Het gemiddelde cijfer van energieleveranciers voor de zakelijke markt is gek genoeg lager dan die voor de consumentenmarkt. Waar energieleveranciers voor particulieren gemiddeld een 6,3 scoren, gaat het voor de zakelijke leveranciers om een 5,3. Energieleveranciers zijn namelijk geneigd om hun fossiele stroom door te schuiven van de particuliere naar de zakelijk markt. Een zorgelijke ontwikkeling, stelt het onderzoek. Welke zakelijke energieleveranciers geven wél het goede voorbeeld?
Energie VanOns
Eindcijfer: 10
De elektriciteit van Energie VanOns is bijzonder; het wordt lokaal opgewekt door bijna honderd aangesloten energiecoöperaties. Op het gebied van inkoop en levering krijgt Energie VanOns dan ook de maximale score. De energieleverancier investeert zelf niet in duurzame energie en werd daar dan ook niet op beoordeeld. Leuk detail: de winst die de energieleverancier maakt, gaat terug naar de regio, bijvoorbeeld in de vorm van investeringen in een nieuwe speeltuin of nieuwe zonnepanelen.
Pure Energie
Eindcijfer: 10
Pure Energie krijgt, net als vorig jaar, op alle fronten de maximale score. Daar is een simpele reden voor: Pure Energie stampt zelf zonne- en windparken uit de grond. Vervolgens levert het energiebedrijf de elektriciteit uit deze duurzame energieparken direct aan haar klanten. Op die manier kan Pure Energie het qua investering, inkoop en levering simpelweg niet beter doen. Triodos Bank financiert projecten van Pure Energie met het spaargeld van klanten.
om|nieuwe energie
Eindcijfer: 9,9
Om|nieuwe energie dient als overkoepelende organisatie voor tientallen lokale energiecoöperaties, die stuk voor stuk volledig groene stroom opwekken. Texel Energie bijvoorbeeld, dat verschillende zonne-energieprojecten op het Waddeneiland realiseerde. Juist omdat de aangesloten energiecoöperaties uitsluitend groene stroom opwekken, behaalt om|nieuwe energie de hoogst mogelijke score. Triodos Bank financiert om|nieuwe energie.
> Lees de verhalen in dit dossier
Powerpeers
Eindcijfer: 9,9
Het eindcijfer van Powerpeers stijgt dit jaar van een 9,4 naar een 9,9. Die stijging dankt het vooral aan de duurzame investeringen die moederconcern Vattenfall dit jaar deed (die meetellen in de beoordeling van dochterbedrijf Powerpeers). Het investeringscijfer van Vattenfall steeg dit jaar met één punt, naar een 9,7.
Greenchoice
Eindcijfer: 8,6
Greenchoice scoorde vorig jaar al goed (een 8,4), maar dit jaar nog beter: een 8,6. Volgens het onderzoek kan Greenchoice zijn score nog verder verbeteren door nog meer groene stroom in te kopen bij de bron, via zogeheten Power Purchase Agreements (PPA’s). Greenchoice doet vooralsnog ook deels aan marktinkoop van de Nederlandse handelsmix, stelt de Stroomranking (waarschijnlijk door het grote klantenbestand), en dat wordt minder goed beoordeeld. Triodos Bank financiert projecten van Greenchoice.
Qwint
Eindcijfer: 8,5
Qwint scoort dit jaar een 10 op het gebied van inkoop, omdat het enkel windenergie inkocht. Toch valt de eindscore beduidend lager uit. Dat komt omdat Qwint niet in alle gevallen de bijbehorende Garanties van Oorsprong inkoopt, die aantonen dat de geleverde elektriciteit daadwerkelijk uit groene energiebronnen komt. Om volgend jaar op een 10 uit te komen, moet Qwint ook de bijbehorende GvO’s inkopen, stelt de Stroomranking.
HVC Energie
Eindcijfer: 8,4
HVC Energie scoort, net als vorig jaar, een 8,4. Op het gebied van inkoop en levering scoort de energieleverancier echter hele krappe voldoendes: respectievelijk een 5,6 en een 5,5. Hoe zit dat? Het grootste onderdeel van de bedrijfsvoering van HVC Energie is de investeringstak en die telt dan ook het zwaarste mee in de eindscore (voor 62 %). Op dat gebied scoort de energieleverancier een 10, omdat het afgelopen jaar uitsluitend in duurzame energieprojecten (zoals zonneparken) investeerde.
De Groene Stroomfabriek
Eindcijfer: 8,4
De Groene Stroomfabriek levert uitsluitend groene stroom aan het bedrijfsleven. Dat is dan ook terug te zien in het eindcijfer. Een groot deel van die elektriciteit komt echter uit Nederlandse biomassabronnen, zoals Biomassa Energie Centrale Cuijk, en dat beoordeelt de Stroomranking dit jaar strenger dan voorheen. ‘Het is steeds onverstandiger om koolstof die vastgelegd is, bijvoorbeeld in de vorm van biomassa, vrij te laten in de atmosfeer. Daarom wordt biomassa minder goed beoordeeld’, aldus de auteurs van het onderzoek. Door in de toekomst meer in te zetten op zonne- en windenergie kan het eindcijfer van De Groene Stroomfabriek volgend jaar nog hoger uitvallen.
Hoe kwam deze ranglijst tot stand?
Investeringen, inkoop en levering
De Stroomranking 2019 beoordeelt energieleveranciers op drie onderdelen: investeringen, inkoop en levering. Energiebedrijven scoren een 10 wanneer ze uitsluitend investeren in groene energieprojecten, uitsluitend groene stroom inkopen én uitsluitend groene stroom leveren.
Het onderzoek maakt onderscheid tussen inkoop en levering vanwege GvO’s (Garanties van Oorsprong), bewijsstukken die de afkomst van duurzame energie garanderen. Dat zit zo: sommige energieleveranciers kopen grijze stroom in op de stroombeurs, maar verkopen dat door aan hun klanten in combinatie met deze GvO’s. Met andere woorden: op papier leveren dergelijke energiebedrijven wel degelijk groene stroom, terwijl ze (deels) grijze stroom inkopen. De scores op het gebied van inkoop en levering kunnen daarom wezenlijk verschillen.
De investeringen die een energiebedrijf maakt, worden beoordeeld met de grootte van de energieleverancier in het achterhoofd. Voor een jong en klein bedrijf geldt het neerzetten van één windmolen bijvoorbeeld als een knappe prestatie. Voor een leverancier met honderdduizenden klanten telt een dergelijke investering minder zwaar mee.
Verder is het goed om te melden dat de eindcijfers niets zeggen over de totale duurzame impact die de energieleveranciers maken. Ter illustratie: een bedrijf als Greenchoice, dat inmiddels zo’n half miljoen klanten van groene stroom voorziet, maakt bijvoorbeeld veel meer impact dan een energieleverancier met slechts enkele duizenden klanten. Zelfs als de kleinere energieleverancier een hogere score behaalt op de Stroomranking.