“Er is geen enkele reden waarom niet iedereen energie via ons zou afnemen.”

Klaas Blanksma is sinds begin 2018 voorzitter van ReestdalEnergie, een energiecoöperatie in het grensgebied tussen Drenthe en Overijssel. In datzelfde jaar maakte de coöperatie de overstap naar Energie VanOns. “Wat ik steeds voor ogen heb: mensen in de omgeving mobiliseren voor de energietransitie. Energie VanOns is daarvoor een middel, geen doel op zich. En een gunstig verdienmodel voor lokale energie-initiatieven.“

Energieadviezen

“ReestdalEnergie bestaat nu zo’n zes jaar,” vertelt Klaas. “De energiecoöperatie is opgericht door vijf mannen hier uit de buurt, een boer, een leraar, van alles en nog wat. Vervolgens zijn ze druk bezig gegaan met het geven van energieadviezen, het bemiddelen bij de aanschaf van zonnepanelen en ook het verkopen van energie. Inmiddels doen zo’n 130 huishoudens mee.”

Dagelijks mee bezig

“Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met ReestdalEnergie, omdat ze mij advies gaven over het energiezuiniger maken van mijn woonboerderij. En ik wist meteen: als ik met pensioen ga, wil ik actief voor deze coöperatie worden. Ik ben 15 jaar politiek actief geweest voor GroenLinks. Qua motieven ligt dit een beetje in verlengde daarvan. Wat ik al mijn hele leven roep over de noodzaak van een energietransitie, gaat nu eindelijk gebeuren. Het is een prachtige tijd om hiermee bezig te zijn. Ik ben er eigenlijk wel dagelijks een paar uur mee bezig. Het is dan ook erg leuk.”

Genoeg massa maken

“Destijds koos de coöperatie voor een toen nog groene energieleverancier. Maar dat bedrijf werd overgenomen door een groter concern en is helemaal niet meer zo groen. Tegelijkertijd waren we betrokken bij de oprichting van NUTS&Co, een coöperatie van energiecoöperaties in Overijssel. Maar wat we wilden oprichten, bleek al te bestaan in de vorm van Energie VanOns en de Drentse KEI. Toen was de oversteek snel gemaakt. Ik hoop dat de Overijsselse koepel zich ook zal aansluiten bij Energie VanOns. Samen kunnen we genoeg massa maken om tegen de grote energiebedrijven op te kunnen.”

Tastbare resultaten

“Naast onze adviezen en bemiddeling, hebben we ook een mooi zichtbaar resultaat: de realisatie van postcoderoosproject de ReestdalRoos. Deze bestaat uit zonnepanelen van een stuk of 30 huishoudens bij een boer op het dak. Daarnaast zijn we afgelopen zomer druk geweest met mensen oversluiten naar groene energie van Energie VanOns.”

Practice what you preach

“We zijn van plan om de teruggevloeide winst op zo’n manier voor groene initiatieven in onze buurt te gebruiken, dat we er zelf ook weer van kunnen groeien. Zo wordt het een vliegwiel. Idee is nu om in 2019 alle lokale dorpsbelangen een bedrag te geven voor groene initiatieven in ruil voor dat we onszelf mogen presenteren. Verder hebben we bedacht dat we iedere nieuwe deelnemer die kiest voor Energie VanOns voor 50 euro aan led-lampen gaan geven. Zo kunnen we groeien én direct onze omgeving groener maken. Practice what you preach.”

Professionele marketing

“Daarnaast zijn we in gesprek met zowel gemeente Hoogeveen als gemeente De Wolden over de energietransitie. Fantastisch om hierin betrokken te worden. We hebben ook een mooie subsidie gekregen, waarmee we onze marketing kunnen verbeteren. Belangrijkste hierin is een nieuwe website met veel filmpjes, bijvoorbeeld van bekende mensen uit de regio die laten zien hoe zij vergroend zijn. We merken dat onze plannen parallel lopen met wat de gemeente zelf wil: van onder af en samen.”

Momentum voor professionalisering

“Andere energiecoöperaties wil ik aanraden ook een professionaliseringsslag te maken. Gemeenten en provincies zijn momenteel zeer bereid om daar financiële ondersteuning voor te bieden. Immers, hoe meer klanten je hebt, hoe meer zeggingskracht als gesprekspartner en hoe meer inkomsten je hebt.”

Naar een hoger level

“We hebben dus veel plannen, maar moeten het de komende tijd wel waar gaan maken. Ik wil proberen om ReestdalEnergie naar een hoger level te trekken: over twee jaar 1.000 deelnemers, daarna op naar de 5.000. We hebben een goed verhaal. Er is geen enkele reden waarom niet iedereen energie via ons zou afnemen. Energie VanOns is niet duurder dan een ander, terwijl je wel investeert in je leefomgeving. Waarom zou je niet?”

Bron: EnergieVanOns