Zonnige julimaand zorgt voor flink meer zonnestroom

Vooral door het zonnige weer is er in juli veel meer energie opgewekt uit zonnepanelen dan in dezelfde maand vorig jaar.
Volgens de Sociaal-Economische Raad (SER), die zich baseert op gegevens van Energieopwek.nl, werd in de zomermaand 75 procent meer zonnestroom opgewekt in vergelijking met juli 2017.

De helft van de groei van de zonne-energie kwam op het conto van het weer. De andere helft was het gevolg van het groeiende verspreidingsgebied van zonnepanelen.

Vooral in het begin van de maand produceerden zonnepanelen veel energie. Vorige week, toen het KNMI officieel een hittegolf aankondigde, was de opbrengst op sommige dagen juist niet zo hoog.

Zonnepanelen wekken vooral veel stroom op bij koele omstandigheden met veel zonuren.

Windenergie
Bij windenergie was sprake van een dip in de productie. Die daalde met een vijfde. Het is dat de wind in het laatste weekend van juli wat sterker werd, anders zou volgens de SER sprake zijn geweest van een daling van 30 procent.

De totale opbrengst duurzame energie kwam in juli uit op 3,9 petajoule. Dat staat gelijk aan het jaarverbruik van ongeveer 60.000 mensen. De verdeling tussen energie uit wind en zon was vrijwel gelijk.

 

Bron: nu.nl