Rekenkamer: Provincie zet initiatiefnemers wind- en zonneparken onder druk

Initiatiefnemers van wind- en zonneparken zijn onder druk gezet door het provinciebestuur om inwoners een financiële regeling aan te bieden. De provincie heeft daar helemaal geen bevoegdheid voor. Dat concludeert de Noordelijke Rekenkamer in een onderzoek.

Foto: Omrop Fryslân

De provincie mag geen compensatie voor omwonenden afdwingen en burgers mogen zich niet inkopen in het windpark, volgens de rekenkamer.

Provincie is het niet eens met conclusie

De provincie heeft meegewerkt aan de komst van twee windparken met als voorwaarde dat er voor de omgeving geld beschikbaar zou komen. Daarbij heeft de provincie een Ruimtelijk ordeningsrecht gebruikt om geld te krijgen voor de omwonenden. De provincie is het niet eens met de conclusie van de rekenkamer en vindt niet dat initiatiefnemers onder druk zijn gezet.

“Machtspositie gebruikt”

De Noordelijke Rekenkamer heeft in het onderzoeksrapport als voorbeeld het woonpark Nij Hiddum-Houw nader toegelicht. Volgens de Rekenkamer hebben Gedeputeerde Staten hun machtspositie gebruikt en konden initiatiefnemers niet anders dan een handtekening zetten, omdat de provincie anders geen vergunning kon geven.

Denemarken

Voor een groot zonnepark bij Appelscha hebben omwonenden geen financiële vergoeding gekregen. In Nederland is geen wet om compensatie voor zonne- en windparken te regelen. In Denemarken is dat wel het geval en dat geeft voor alle betrokkenen veel duidelijkheid.

In Fryslân moet de komende jaren 400 megawatt aan windenergie en 100 megawatt aan zonneparken worden aangelegd. De Noordelijke Rekenkamer heeft onderzocht hoe de verdeling van de kosten en de opbrengsten van het windpark Nij Hiddum-Houw en de zonneparken in Appelscha en Garyp zijn geregeld.

Bron: https://www.omropfryslan.nl/nieuws/943856-rekenkamer-provincie-zet-initiatiefnemers-wind-en-zonneparken-onder-druk?amp&__twitter_impression=true